Srijeda, 27 Travanj 2016 09:47

Eko stvaraonica

Napisao/la vanesa
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Početkom školske godine započeli smo projekt Eko stvaraonica pod mentorstvom učiteljica Kornelije Krnić i Dražene Potočki.

Osnovni ciljevi našeg projekta su: razvijanje ekološke svijesti kod učenika, razvijanje svijesti da vlastitim aktivnostima smanjuju zagađenost i recikliraju te poticanje na davanje doprinosa ekološkom načinu života u vidu konstruktivnih ideja i akcija.

Tijekom školske godine prikupljali smo plastične vrećice, istraživali o utjecaju plastičnih vrećica na okoliš, razvijali svijest o uporabi platnenih vrećica…

Završetak našeg projekta obilježili smo na Dan planeta Zemlje. Prikupljene plastične vrećice smo reciklirali. Koristili smo se tehnikom fuzije plastičnih vrećica. Nekoliko slojeva plastičnih vrećica stavi se između slojeva papira za pečenje i izglača. Time nastaje materijal koji se može šiti. Od tako nastalog materijala načinili smo kozmetičke torbice, etui za naočale i mobitel, vrećicu za kupovinu, podbradak za bebe.

U završnici projekta pridružila nam se i učiteljica Svjetlana Ficko koja nam je svojim iskustvom u šivanju rukom i šivaćim strojem pomogla da neki učenici prvi put sašiju nešto vlastitom rukom a i da naši uradci budu još bolji i kvalitetniji.

Izložbu naših uradaka postavili smo u prostorijama Zadruge naše škole.

I još za sve:

Jeste li znali?

  • Plastična vrećica proizvodi se od polietilena, naftnog derivata kojemu treba gotovo 1000 godina da se razgradi.
  • Kada bi samo svaki peti građanin Hrvatske prestao koristiti plastične vrećice, sljedeća bi generacija u prirodi zatekla 199,588.400.000 vrećica manje
  • U svijetu se godišnje koristi oko 500 milijardi plastičnih vrećica, odnosno milijun vrećica po minuti
  • Prosječan građanin troši oko 1.000 plastičnih vrećica godišnje
  • Toksični dim koji nastaje pri paljenju plastike ubija stotine ljudi svake godine
  • Pri spaljivanju 4 plastične vrećice potroši se onoliko kisika koliko je potrebno čovjeku za jedan dan
  • Prilikom razgradnje polietilena nastaju mikroskopske otrovne čestice koje prodiru u hranidbeni lanac, kontaminirajući ekosustave te posljedično, hranu i vodu.
  • Plastika na poljima zaustavlja prolaz kisika i uzrokuje neplodnost tla
  • Više od milijun ptica i 100.000 morskih sisavaca ugine svake godine nakon što pojedu ili se zaglave u plastične vrećice
  • Irska je 2002. uvela takozvani plastax, porez na plastične vrećice kojim se njihova potrošnja smanjila za 90%

(izvor: http://www.ekologija.com.hr/plasticne-vrecice/, 22.4.2016.)

Pročitano 922 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 27 Travanj 2016 09:55

Autobusne linije

Prijevoz novi 1