Subota, 22 Listopad 2016 05:55

Vlak za naš grad

Napisao/la vanesa
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

U ponedjeljak, 17. listopada 2016. godine, u holu Osnovne škole Novska predstavljena je izložba učeničkih uradaka pod nazivom Vlak za naš grad. Izložba je svojevrsna završnica istoimenog učeničkog projekta, u sklopu kojeg su nastali raznovrsni učenički uradci na temu razvoja željeznice u Novskoj.

U realizaciji projekta sudjelovali su učenici dodatne nastave matematike koji su sa svojom mentoricom, nastavnicom Draženom Potočki, izradili zbirku zanimljivih matematičkih zadataka. Na dodatnoj nastavi povijesti učenici su s nastavnicom Marinom Križanić istraživali kako je tekao razvoj željezničkog prometa u našem gradu te značaj željeznice za gospodarski napredak i svakodnevni život ljudi novljanskoga kraja.

Svojim likovnim ostvarajima i plakatima ovu našu željezničku priču upotpunili su i učenici razredne nastave (sada već veliki petaši) pod vodstvom nastavnice Kornelije Krnić.  Ne smijemo zaboraviti naše male keramičare, koji su svojim umijećem oblikovanja gline izložbeni prostor u holu škole ukrasili predmetima prigodnih oblika.

Cijeli projekt nastao je u suradnji s Hrvatskim željezničkim muzejom iz Zagreba. Iz tog razloga smo na izložbi ugostili pedagoginju muzeja, gospođu Janku Fučić, koja nas je kroz svoje izlaganje provozala tračnicama nekih davnih vremena našega kraja.

Koji su ciljevi projekta?

  • upoznati povijesni značaj željeznice u životu lokalne zajednice
  • razvijati osjećaj pripadnosti i domoljublja prema kraju u kojem živimo
  • uočavanje uzročno-posljedičnih veza među povijesnim događajima
  • razvijati pozitivan odnos prema matematici te razumjeti povijesnu i društvenu ulogu matematike u znanosti i njezin potencijal za budućnost društva
  • razvijanje kreativnosti, mašte i likovnogstvaralaštva kroz izradu plakata i različitih ukrasnih predmeta

Učenici su na izložbi mogli vidjeti makete starih lokomotiva i vagona. No, vidjeti unutrašnjost parne lokomotive u stvarnoj veličini poseban je doživljaj. Kako to ostvariti? Pozivnicu za posjet  muzeju smo dobili, a naše prijateljstvo s HŽM-om se nastavlja. Tko zna? Možda ova naša željeznička priča ipak još nije završila...

           

Pročitano 1191 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 22 Listopad 2016 06:03
Više u ovoj kategoriji: « Vlak za naš grad Matematički izazov »

Autobusne linije

Prijevoz novi 1