Srijeda, 28 Veljača 2018 17:48

Dan ružičastih majica

Napisao/la sanja
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

U srijedu 28.02.2018. u našoj školi, ali i diljem Hrvatske i svijeta obilježen je Dan ružičastih majica!

Dan ružičastih majica program je prevencije vršnjačkoga nasilja, koji simbolizira mirni protest protiv vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači.

Na Dan ružičastih majica provode se različite aktivnosti u kojima sudjeluju sve odgojno-obrazovne ustanove i svi oni koji žele podržati borbu protiv nasilja među vršnjacima. Sudionici nose bilo koji odjevni predmet ružičaste boje te kreiraju poruke koje govore o borbi protiv nasilja. Inicijativa je nastala u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi, 2007. godine jedan je dječak došao u školu u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci, oboljeloj od raka dojke. Zbog toga što je nosio ružičastu majicu, doživio je vrijeđanje i maltretiranje od strane svojih vršnjaka. Međutim, njegova dva prijatelja, došla su na ideju da, bez puno riječi, daju nasilnicima do znanja kako osuđuju takvo ponašanje na način da su obukli ružičastu majicu, a svakim je danom sve više učenika nosilo ružičaste majice kako bi pružili podršku učeniku kojeg su maltretirali.

Osim nošenja ružičastih majica, naša škola je ovaj dan obilježila i drugim aktivnostima: svaki razredni odjel, na čelu s predstavnicima Vijeća učenika je kreirao poruku (na ružičastim majicama) koja govori o borbi protiv nasilja, a iste smo izvjesili na holu škole. Predstavnici Vijeća učenika su prvo osmislili, a potom danima vrijedno radili na snimanju videa koji je prikazan na Dan ružičastih majica u holu škole te ga možete vidjeti na facebook profilu Škole i u našoj video galeriji. Koordinatorica ovog projekta je socijalna pedagoginja Nikolina Matković.

Pročitano 811 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 28 Veljača 2018 17:57

Autobusne linije

Prijevoz novi 1