Ponedjeljak, 16 Travanj 2018 15:08

Skup pamtitelja riječi u OŠ Novska

Napisao/la sanja
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Znate li što znači riječ kuba, katun, kserofit, isposnik, eskadron, jačke, oplaz?Radi se samo o nekim riječima koje su izvučen, a dio su Projekta „Riječ dana“ koji je osmislila knjižničarka Ida Bogadi iz zagrebačke OŠ Gustava Krkleca. Naša školska knjižnica od 15. studenoga 2017. sudjeluje u realizaciji projekta s nastavnicama hrvatskoga jezika Željkom Draganić, Mirom Pejaković, knjižničarkom Sanjom Lozer i učenicima „B“ smjene od 5. do 8. razreda.

Cilj projekta je poticanje na uporabu stručne literature, usmenog izraza, logičkog razmišljanja, usvajanje i memoriranje jezičnog hrvatskog blaga. Zadaća učenika bila je svakodnevno dolaženje u školsku knjižnicu po „Riječ dana“ iz Rječnika hrvatskoga jezika. Izvučenu riječ istaknula bi knjižničarka na plakatu u školskoj knjižnici i web stranici škole s nadnevnkom i imenom i prezimenom učenika koji ju je izvukao. Svojim dolascima učenici su zadovoljili i određene kategorije projekta.

Tako smo dobili: Sakupljačicu riječi – Maju Vagner Dragić, učenicu koja je po Riječ dana došla tri i više puta, Tragače riječi – Mateu Cepanec, Jakova Jugovića, Anitu Zekić, učenike koji su po Riječ dana došli dva puta. Čuvara riječi nismo dobili. Čuvarom bi mogao postati učenik/ca koji su po Riječ dana došli deset i više puta.

Na školskom natjecanju dobili smo naše Pamtitelje riječi i to u kategoriji 5. i 6. razreda Lauru Bilandžija, učenicu 5. razreda i Ivu Cikojević, učenicu 8. razreda u kategoriji 7. i 8. razreda. Svi sudionici natjecanja odlično su se pripremili i zaista je bilo jako teško proglasiti najboljega.

Na Velikom skupu pamtitelja riječi 11. travnja u Zagrebu našu školu je predstavljala Sakupljačica riječi, učenica Maja Vagner Dragić s nove 33 riječi, a na samom natjecanju izrekla je značenja za 20 riječi. Od deset učenika, Maja je među pet najboljih u svojoj kategoriji. Čestitamo svim Pamtiteljima na pokazanom znanju u poznavanju ljepota našeg jezičnog blaga.

Projekt „Riječ dana“ učenicima je bio zanimljiv i nastavljamo sljedeće godine.

Pročitano 585 puta

Autobusne linije

PRIJEVOZ 1