Utorak, 11 Prosinac 2018 16:43

Osmaši u Vukovaru

Napisao/la sanja
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Dana 4. i 5. prosinca 2018. godine učenici osmih razreda naše škole, u pratnji svojih razrednica i učiteljice EJ, bili su na terenskoj nastavi u Vukovaru. Dvodnevni posjet Gradu heroju realiziran je u okviru projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“.

            Cilj projekta je učenje o značaju Domovinskog rata i Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske. Kroz tematska predavanja učenici su se upoznali s kronološkim slijedom događaja tijekom Domovinskog rata te pojedinostima tromjesečne opsade Vukovara, organizacije otpora, stradanjima, progonstvom Vukovaraca, logorima i zločinima nad civilima.

Nakon predavanja prošetali smo do središta grada i zapalili lampion kod Bijelog križa na Dunavu. Uhvatili smo i slobodnog vremena za šetnju gradom i zajedničku kavu, sok, kupovinu, druženje, fotkanje… Naravno da sve to nije bilo dovoljno iscrpljujuće da bi se tijekom noći spavalo…

            Drugoga dana boravka u Vukovaru posjetili smo memorijalna mjesta: Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica ’91., Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Masovnu grobnicu Ovčara, Spomen dom Ovčara, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti. Učenici su uz stručno vodstvo vidjeli gdje se nalazi Kukuruzni put – put spasa, a u dvorištu Memorijalnog centra razgledavali su ratne zrakoplove, brodove, tenkove, transportere, oružje i drugu ratnu opremu.

            Naši osmaši su doživjeli Vukovar. Shvatili su u potpunosti zašto je to grad heroj i grad brojnih heroja. Bila je ovo, prije svega, edukativna ekskurzija s potresnom ratnom tematikom. Posjećena mjesta tragedije ostavila su zasigurno trajni pečat u sjećanju naših učenika, pobudila suosjećanje, zahvalnost i domoljublje… A to je bio i cilj.

 

Marina Križanić, učiteljica povijesti

Pročitano 549 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 11 Prosinac 2018 16:48

Autobusne linije

Prijevoz novi 1