Petak, 13 Studeni 2015 14:35

Znameniti Novljani

Napisao/la vanesa
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Projekt „ Znameniti Novljani“

            Ciljevi dodatne nastave povijesti podrazumijevaju:

  • razvijanje interesa učenika za povijest, posebice nacionalnu i zavičajnu
  • proširivanje i produbljivanje znanja o povijesnim sadržajima
  • upoznavanje učenika s načinom istraživanja povijesne znanosti
  • probuditi kod učenika ljubav prema zavičaju i domovini

            Vođeni navedenim ciljevima, tijekom mjeseca rujna i listopada učenici 8.a razreda su u sklopu dodatne nastave povijesti radili na projektu „Znameniti Novljani“. Istraživački rad učenika obuhvaćao je razdoblje XIX. i XX. st.

            Kulturni i javni život našega grada iz tog razdoblja obogatile su brojne ličnosti. Međutim, bilo je potrebno izdvojiti one koje su svojim podrijetlom vezane uz naš grad ili su pak, određeni period svoga života proveli djelujuću u Novskoj i svojedobno doprinijele razvoju mjesta. Danas šetamo ulicama i trgovima grad i posjećujemo javne ustanove zaslužno nazvane upravo po njima.

            Proučavanjem literature i suvremenih medija učenici su saznali zašto, primjerice, Gradska knjižnica i čitaonica nosi ime Ante Jagara. Saznali su također da je knjiga „Družba Pere Kvržice“ bila prva koju je pročitao naš najpoznatiji redatelj i scenograf Vladimir Tadej te je, nadahnut pročitanom knjigom, režirao svoj prvi istoimeni igrani film za kojeg je dobio nagradu UNESCO-a. Prilikom izrade plakata učenici su crtali legendarnog indijanskog poglavicu Winnetoua na kojeg je Tadej posebno ponosan. Čitani su stihovi Slavka Batušića i zapisi novljanskog župnika Josipa Lončara.

       Kako bismo zaokružili cijelu priču o poznatim Novljanima, iskoristili smo ugodan i topao jesenski dan te prošetali Trgom Gjure Szabe i Luke Ilića Oriovčanina. Mali povjesničari su svoja saznanja prenijeli ostalim učenicima u razredu.

Pročitano 734 puta
Više u ovoj kategoriji: « Čepomanija Čepomanija-super heroj »

Autobusne linije

Prijevoz novi 1