Povijest

osnovne škole novska


Iz arhiva Iz arhiva

 

POVIJEST ŠKOLE
Škola je bila osnovana za vrijeme vladavine Marije Terezije, točnije, u zapisu iz 1761. godine već se opširno govori o učitelju i školi u Novskoj. Poučavatelj mladeži toga doba bio je Ivan Markulin. Prvi učitelj bio je rimokatoličke vjere, oženjen, a ovo plemenito zanimanje obavljao je dvadesetak godina. Neko vrijeme bio je nastanjen u nekoj napuštenoj kući kraj kapele u Novskoj. Roditelji djece, koja su išla u školu, obvezali su se da će mu plaćati godišnje 120 forinti, bez obzira na broj djece, i drva koliko mu bude potrebno. Učitelj je, dakle, bio privatan, a vlast je dala samo privolu za poučavanje. U školi je bilo 35 učenika iz Novske i okolnih sela. Većina djece su pokazivala sjajnu sposobnost i vrlo dobar napredak. U školi se, osim "ilirskog" pisma i jezika, učio njemački jezik i računstvo, a djeca su trebala vršiti kršćanske dužnosti i sudjelovati u službi Božjoj.

U zapisima Župnog ureda u Novskoj, tijekom sljedećih godina, vidljivo je  kako je za školsku zgradu služila neka kuća u kojoj je prije bilo skladište cigle. Broj učenika se kretao oko stotine. Učitelj je primao kao mjesečnu plaću 15 forinti, ali iz državne blagajne. Nisu ga, dakle, više plaćali roditelji djece. Zahvaljujući razvoju škole u Novskoj, razvija se i novljanska župa te središte župe seli se iz Jazavice u Novsku.
Škola je promijenila dvadesetak zgrada, a fotografski zapisi izloženi su u predvorju današnje zgrade. Današnja zgrada građena je u etapama od 1948. do 1986 godine zajedno sa sportskom dvoranom i kotlovnicom. Za vrijeme Domovinskog rata škola je bila dvanaest puta pogođena raznim razornim projektilima. Djelatnici škole su sami osposobili  zgradu tako da je nastava započela 27. travnja 1992. godine. To je ujedno i Dan škole.    

 

ŠKOLA DANAS
Osnovnu školu Novska danas pohađaju učenici iz Grada Novske. Ove školske godine upisano je  851 učenik u 44 razredna odjela. Nastava u matičnoj školi je organizirana u dvije smjene za sve učenike od 1. do 8. razreda. U sastavu matične škole su i područne škole u Brestači, Bročicama i Starom Grabovcu. Zaposleno je 99 djelatnika.

IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI I USPJESI
Većina se učenika, osim redovite nastave, rado uključuje u izvannastavne aktivnosti na kojima učitelji s njima njeguju i razvijaju kreativnost, maštu, stvaralački duh, vještine, osjećajnost, ljubav prema lijepome. Raznolikost aktivnosti pridonosi tomu da svaki učenik može pronaći nešto za sebe.
Učenici razredne i predmetne nastave, ovisno o sklonostima, uključuju se u dodatne programe iz pojedinih predmeta te u likovne, dramske, tehničke i ostale radionice, a učenici surađuju i s Radijskom postajom Novska kao kreatori vlastite radijske emisije. Učenici se rado uključuju u Učeničku zadrugu Novljanski ogrc čiji korijeni datiraju još iz davne 1960. godine. Zadruga okuplja kreativce, keramičare, vezilje,cvjećare... Duga je tradicija i mažoretkinja u našoj školi. Učenici sportaši škole okupljeni su u Školskom sportskom klubu Osnovne škole Novska, a tridesetak godina, uz kraće prekide, izdajemo i školski list Žubor.

Autobusne linije

Prijevoz učenika 2023 page 0001