KNJIŽNICA


 

Ponedjeljak - Petak:
od 7:30h - 19:00h

044/691-466

Melisanda Masnica
Sanja Lozer

Središnji dio škole
2 prostorije
30 čitaoničkih mjesta

 

Srijeda, 27 Travanj 2022 06:34

NOĆ KNJIGE U OŠ NOVSKA

Napisao/la

 

Učenici 1. a i 1. b razreda, učiteljice Nataša Tisaj, Ivana Tomić i knjižničarka Melisanda Masnica obilježili su Noć knjige. Na Čitateljskoj radionici, organiziranoj u učionici produženog boravka, maleni prvašići uživali su u lijepim i poučnim pričama koje su im čitale učiteljice i knjižničarka. Ležeći na jastucima, pokriveni dekicama ili izležavajući se u naslonjačima, upijali su svaku izgovorenu riječ. U interakciji s učiteljicama i knjižničarkom te aktivnim slušanjem sami su donosili zaključke o pouci svake priče. Osim uživanja u lijepoj riječi, učenicima je poslužen i topli čaj uz kekse. Vjerujemo da će učenicima Čitateljska radionica i Čajanka uz priču ostati u sjećanju, barem do sljedeće Noći knjige!

Ponedjeljak, 04 Travanj 2022 14:56

Književni susret s Jasnom Popović Poje

Napisao/la

 

Školska knjižnica Osnovne škole Novska je u petak, 1. travnja 2022. godine ugostila književnicu Jasnu Popović Poje, učitelje i učenike područne škole Brestača. Književni susret je organiziran povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige. Na samom početku susreta knjižničarka Sanja Lozer podsjetila je učenike kako su knjige u knjižnici raspoređene, koja su pravila ponašanja te pravila posudbe i čuvanja knjiga. Koja je razlika između knjižare i knjižnice, koje dječje časopise mogu pronaći u knjižnici, koji su glavni dijelovi časopisa i koliko često izlaze. Učiteljica Ljerka Vukelić upoznala je učenike sa obilježavanjem Međunarodnog dana dječje knjige koji se obilježava 2. travnja.

Međunarodni dan dječje knjige u cijelom svijetu se obilježava još od 1956. godine kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena, jednog od najvećih i najpoznatijih pisaca dječjih bajki. U sklopu obilježavanja toga datuma, u Hrvatskoj se, provodi projekt „Čitaj mi!“, kako bi se potaknulo roditelje i djecu na važnost čitanja naglas još od rane dječje dobi.

Nakon uvodnog sata, obradovala nas je Jasna Popović Poje, naša književnica za djecu i umirovljena učiteljica. Prigodom pedeset godina stvaralaštva Jasna je objavila knjigu „Izbor poezije i proze za djecu“. U knjigu su utkane niti pjesama, igrokaza, dnevnika, haikua, kratkih priča, haibuna , a tu su i notni zapisi uglazbljenih pjesama. Jasna je učenicima povjerila kako je svoju prvu pjesmu napisala na jednom izletu u 3. razredu osnovne škole. Hvala našoj dragoj Jasni što nas je obradovala i posjetila, veselimo se i nadamo idućem književnom susretu.    

Srijeda, 02 Veljača 2022 11:57

Svjetski dan čitanja naglas

Napisao/la

 

Cilj Svjetskog dana čitanja naglas je pokazati svijetu kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima, djeci i odraslima širom svijeta. Obilježavanjem ovoga dana, već dvanaest godina slavimo moć riječi, stvara se društvo koje će omogućiti svakome djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji.
Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija vještinu logičkog razmišljanja i kritičkog zaključivanja. Čitanje naglas čimbenik je budućeg uspješnog razvoja djeteta.
Čitajmo djeci naglas, gdje god i kad god stignemo!
Petak, 21 Siječanj 2022 10:42

Međunarodni dan zagrljaja

Napisao/la

 

Međunarodni dan zagrljaja prvi put obilježen je 1986. godine u Michiganu, a obilježava se na današnji datum - 21. siječnja. Zato danas nekoga zagrlite i popravite sebi i drugima dan.

Psiholozi smatraju kako će vam pet do šest zagrljaja dnevno učiniti život dužim i ljepšim, a ljekovita svojstva zagrljaja potvrdili su i psiholozi koji smatraju kako je čovjeku potrebno četiri zagrljaja na dan kako bi preživio, osam da bismo se održali, a dvanaest zagrljaja da bismo napredovali.

Činjenice o grljenju:

Grljenje ima ljekovita svojstva.

Kod grljenja se oslobađa hormon oksitocin - poznat i kao hormon ljubavi i sreće.

Zagrljaj smanjuje stres i zato zagrlite osobu do koje vam je stalo, stres će smanjiti.

Grljenje djece povezano je i s njihovim razvojem inteligencije.

Brakovi u kojima se supružnici grle ili maze traju duže od onih kod koji ovi topli rituali izostaju.

Stoga, grlimo se što češće jer ćemo svi biti zdraviji i sretniji!

Utorak, 21 Prosinac 2021 16:26

Pobjednice Čitateljskog izazova u Godini čitanja

Napisao/la

 

U 2021. godini, Godini čitanja, naša knjižnica provodila je brojne aktivnosti poticanja čitanja s ciljem razvoja kulture čitanja i čitalačke pismenosti. Jedna od aktivnosti bio je i Čitateljski izazov.  

Nakon što su pažljivo pregledale sve evidencijske listiće učenika, knjižničarke Melisanda Masnica i Sanja Lozer proglasile su pobjednice Čitateljskog izazova. Za pobjedu s najviše pročitanih knjiga u razrednoj nastavi proglašena je učenica Sara Tutić (2. a), a u predmetnoj nastavi najbolja je učenica Lilu Marenić (5. c). Knjižničarke su učenicama uručile priznanja i prigodne poklone. Iskrene čestitke našim najboljim čitateljicama u 2021. - Godini čitanja!

Utorak, 14 Prosinac 2021 07:53

PETAR PAN U GODINI ČITANJA

Napisao/la

 

Školska knjižnica je mjesto okupljanja učenika u njihovo slobodno vrijeme, ali i mjesto održavanja likovnih, kreativnih i čitateljskih radionica te satova lektire na kojima učenici na drugačiji i zanimljiviji način usvajaju pojedine sadržaje i na njima dolaze do izražaja kreativne, analitičke i istraživačke sposobnosti učenika. Učiteljica Sanja Hrvojić sa svojim, 4.a razredom i knjižničarka Melisanda Masnica osmislile su drugačije sate interpretacije lektire James Matthew Barrie: Petar Pan, posebice stoga što je 2021. godina proglašena Godinom čitanja i tim satima dali su još jedan doprinos u realizaciji aktivnosti povodom toga obilježavanja.

Nakon pročitanog dječjeg fantastičnog romana Petar Pan, učenici su sate u školskoj knjižnici započeli slušanjem priče (Disney) Petar Pan, koju im je knjižničarka naglas interpretativno čitala. Učenici su s velikim zanimanjem slušali i pratili svaku knjižničarkinu izgovorenu riječ. Nakon pročitanoga djela, uslijedio je razgovor o uočavanju razlika između romana i priče. Učenici su s lakoćom odgovarali na postavljena učiteljičina i knjižničarkina pitanja u vođenom razgovoru i potom pravili usporedbe. Slijedio je kviz o djelu Petar Pan, koji su rado prihvatili kao izazov te davali točne odgovore. Nakon kviza, knjižničarka je pripremila prezentaciju o karakterizaciji likova iz romana, a razgovor se nastavio učeničkim dojmovima o pojedinim postupcima likova. Uslijedila je projekcija animiranoga filma Petar Pan (Disney), a po završetku filma, svi zajedno su razgovarali o razlikama između romana, priče i animirane ekranizacije djela i o poruci samoga djela.

Pri samom kraju druženja, knjižničarka je učenicima i učiteljici podijelila malo iznenađenje koje im je pripremila za sjećanje na dan lektire u školskoj knjižnici: uspomene za njih s ilustracijom Petra Pana na kojem su napisani najljepši citati iz toga romana. Poučno i veselo druženje s elementima čitanja naglas, aktivnoga slušanja, filmske projekcije, rješavanja kviza, analize likova, izražavanja kritičkoga mišljenja, završilo je zajedničkim fotografiranjem u školskoj knjižnici.

Knjižničarka: Melisanda Masnica

Ponedjeljak, 13 Prosinac 2021 09:28

Godina čitanja 2021. - Čitateljski izazov

Napisao/la

 

Dragi učenici!

Bliži nam se kraj 2021. godine koja je proglašena Godinom čitanja. Uz slogan „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“ naša knjižnica također se uključila u akciju i tijekom ove godine provodila je brojne aktivnosti poticanja čitanja s ciljem razvoja kulture čitanja i čitalačke pismenosti. Jedna od aktivnosti bio je i Čitateljski izazov. Svi učenici koji su sudjelovali u natjecanju mogu predati svoje evidencijske listiće u školsku knjižnicu od 13. do 17. prosinca, kako bi mogli proglasiti pobjednike – najbolje čitatelje u 2021. godini – Godini čitanja!

Knjižničarke Sanja i Melisanda

Petak, 26 Studeni 2021 13:27

Prvi put u školskoj knjižnici

Napisao/la

 

Učenici 2. razreda PRO Brestača posjetili su Osnovnu školu Novska i sudjelovali u nastavi iz knjižnično-informacijskog odgoja i obrazovanja u školskoj knjižnici. Djeca su upoznala knjižničarku Sanju Lozer, koja im je objasnila kako su knjige u knjižnici raspoređene, koja su pravila ponašanja te im objasnila pravila posudbe i čuvanja knjiga. Naučili su što sve mogu raditi u knjižnici, razliku između knjižare i knjižnice, koje dječje časopise mogu pronaći u knjižnici, koji su glavni dijelovi časopisa i koliko često izlaze. Nakon puno novih informacija koje su saznali, svoje dojmove izrazili su crtežom.

Srijeda, 24 Studeni 2021 17:05

Nove knjige

Napisao/la

 

U našoj knjižnici možete posuditi nove slikovnice za najmlađe i knjige za djecu i mlade. Veselimo se čitanju novih naslova!

Petak, 12 Studeni 2021 08:12

Učenici 3. a u školskoj knjižnici

Napisao/la

 

Knjižničarka Melisanda Masnica je učenike 3. a razreda upoznala sa životom i stvaralaštvom književnika Mate Lovraka. Učenici su razumijevanje pročitanoga dječjega romana pokazali uspješnim rješavanjem zadataka na kvizu i čudnovatom kotaču, a zatim su uživali u gledanju filma „Vlak u snijegu“ i pjevanju „Himne zadrugara“.

Četvrtak, 11 Studeni 2021 08:53

U školskoj knjižnici

Napisao/la

 

Učenici 5. c razreda s učiteljicom Andrejom Puškaš u listopadu su posjetili školsku knjižnicu. Zanimljiv sat održala je knjižničarka Sanja Lozer. Učenici su učili o knjižnici kao multimedijskom centru, o knjižnoj građi, o signaturi. Naučili su oznake za smještaj knjiga na policama. Znanje su i primijenili. Najviše ih je razveselilo što su naučili sami pronaći knjige u školskoj knjižnici.

Četvrtak, 11 Studeni 2021 08:31

Posjet knjižnici

Napisao/la

 

Učenici 1. i 2. razreda PRO Bročice posjetili su Osnovnu školu Novska i sudjelovali u nastavi iz knjižnično-informacijskog odgoja i obrazovanja u školskoj knjižnici. Djeca se upoznala knjižničarku koja im je objasnila kako su knjige u knjižnici raspoređene i koja su pravila ponašanja. Naučili su što sve mogu raditi u knjižnici i razliku između knjižare i knjižnice. Samostalno su istraživali prostor i prelistavali knjige, slikovnice i časopise. Svoje doživljaje izrazili su crtežom.

Utorak, 19 Listopad 2021 15:20

Prvašići upoznaju školsku knjižnicu

Napisao/la

 

Učenici 1.b i 1.c razreda su sa svojim učiteljicama bili na satima knjižničnog odgoja i obrazovanja u knjižnici. Knjižničarka je učenike upoznala s knjižnicom, uputila na pravila ponašanja, djecu poučila razlici između knjižare i knjižnice te im objasnila pravila posudbe i čuvanja knjiga. Pokazala im je smještaj knjiga na policama,  društvene igre i dječje časopise te im objasnila kako su ovo uvodni sati i da će ih imati još nekoliko u ovoj školskoj godini. Nakon puno novih informacija koje su saznali, učenici su sami počeli istraživati i pregledavati slikovnice i dječje enciklopedije.

Petak, 24 Rujan 2021 13:31

Europski dan jezika

Napisao/la

 

20 godina obilježavanja i proslave jezične i kulturne raznolikosti

Diljem Europe, 800 milijuna Europljana zastupanih u Vijeću Europe s 47 država članica, potiču se na učenje što više jezika, u svakoj životnoj dobi, u školi i izvan nje. Budući da je jezična raznolikost alat za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni čimbenik bogate kulturne baštine našeg kontinenta, Vijeće Europe promiče višejezičnost u cijeloj Europi. Na inicijativu Vijeća Europe, Europski dan jezika obilježava se 26. rujna, još od 2001. – u suradnji sa Europskom komisijom.

Ponedjeljak, 20 Rujan 2021 12:44

Međunarodni dan mira

Napisao/la

 

Međunarodni dan mira obilježava se širom svijeta 21. rujna. Generalna skupština proglasila je ovaj dan posvećen jačanju ideala mira, kako unutar tako i među svim narodima.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda osnovala je Međunarodni dan mira 1981. godine. Dva desetljeća kasnije, 2001. godine, Generalna skupština jednoglasno je izglasala Dan kao razdoblje nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini.

Ujedinjeni narodi pozivaju sve nacije i ljude da poštuju prekid neprijateljstava tijekom Dana i da obilježe Dan kroz obrazovanje i svijest javnosti o pitanjima vezanim uz mir.

U znak obilježavanja na ovaj dan oglašava se "Mirovno zvono" u sjedištu UN u New Yorku. Zvono je izliveno od novčića koje su donirala djeca sa svih kontinenata. Međunarodni dan mira omogućuje svim pojedincima, organizacijama i nacijama da svojim jednostavnim djelima zajednički šire poruku mira.

Provedi ovaj dan pomažući drugima, izbjegni svađe i sukobe te širi poruku mira.

Utorak, 07 Rujan 2021 15:49

Međunarodni dan pismenosti

Napisao/la

 

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna svake godine, a utemeljio ga je UNESCO davne 1967. s ciljem promicanja važnosti učenja i pismenosti, ali i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti koji još uvijek pogađa veliki dio svjetskog stanovništva.

11 faza informacijske pismenosti prema UNESCO-u :

• svijest o informacijskoj potrebi

• sposobnost definiranja informacijske potrebe koja nastane kada treba riješiti problem ili donijeti odluku

• sposobnost otkrivanja postoji li potrebna informacija ili ne

• sposobnost pronalaženja potrebne informacije ako ona postoji

• sposobnost kreiranja potrebne informacije koja je nedostupna (stvaranje novoga znanja)

• razumijevanje pronađene informacije ili znanje o tome gdje potražiti pomoć

• sposobnost organiziranja, analize, interpretacije i evaluacije informacije te vrednovanje izvora

• sposobnost prijenosa i prezentacije informacije drugima pomoću primjerenih medija

• znanje kako iskoristiti informaciju za rješavanje problema ili donošenje odluke

• znanje o tome kako zaštititi, spremiti, zapisati i arhivirati informaciju za ponovno korištenje

• znanje o tome kako postupiti s informacijom kad više nije potrebna ili kako zaštititi informaciju od zlouporabe

 

Ponedjeljak, 22 Veljača 2021 07:16

Međunarodni dan darivanja knjiga

Napisao/la

 

Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, djeca uče koliko je lijepo i važno pomagati.

Cilj je Međunarodnoga dana darivanja knjigom ohrabriti djecu i odrasle diljem svijeta da 14. veljače djeci daruju knjigu ili slikovnicu.

Školska knjižnica i učenici Osnovne škole Novska uključili su se u akciju koja se svake godine provodi pod motom: „Čitam, dam, sretan sam: svoju knjigu daj i tuđe srce obraduj!“

Sve donirane knjige naših učenika darovali smo Osnovnoj školi Sela koja je oštećena u potresu koji je pogodio područje naše Županije. Nadamo se da će škola s radošću primiti naš poklon i da će učenici s veseljem čitati knjige koje smo im darovali.

Srijeda, 03 Veljača 2021 11:51

Međunarodni dan darivanja knjiga

Napisao/la

 

I ove godine se obilježava Međunarodni dan darivanja knjiga (14. veljače) pod motom:

„Čitam, dam, sretan sam: svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!“

Dragi učenici!

I naša škola se po treći puta želi pridružiti obilježavanju ovoga dana akcijom prikupljanja knjiga za potrebite. Stoga vas molimo da se i vi uključite u ovu akciju i darujete po jednu svoju slikovnicu ili knjigu u humane svrhe. Svi vi koji želite donirati svoje pročitane slikovnice, i knjige, možete ih donijeti u školu te ostaviti ispred knjižnice u, za to predviđenu kutiju. od 4. do 11. veljače.

Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje "Čitaj mi!", a pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima - dječjim odjelima bolnica u svrhu humanizacije hospitalizacije djece, domovima za djecu, dječjem SOS selu ili nekoj dobrotvornoj organizaciji.

Prilikom darivanja slikovnica knjižničari će čitati djeci kako bi naglasili koliko je u razvoju djeteta čitanje značajno jer obogaćuje njegovu maštu i rječnik, razvija osjećaje, pomaže mu da zavoli knjige i ono najvažnije – zabavno je!

Ovogodišnjom akcijom darivanja slikovnica i knjiga za djecu želimo uljepšati boravak djeci u bolnicama, domovima zdravlja i drugim ustanovama na područjima pogođenima potresima.

Prigodno - pjesma knjižničarke i pjesnikinje iz naše Županije, Ive Dužić.

 

KRUG ČITANJA

Začudan svijet iz knjiga se rađa.

Iz boja slika, iz drhtaja glasa

kad slova s papira

postaju živa

i stvaraju svemir posve novi.

 

 No tek je sjena djeteta

što se u krilu uz osmijehe mazi,

uz riječi uči ljubav i život.

Sluša pa pita,

slovka pa čita,

a zatim zatvara krug.

 

Knjižničarke Melisanda i Sanja

Petak, 29 Siječanj 2021 07:08

Čitateljski izazov

Napisao/la

 

Dragi učenici i učitelji!

Godina 2021. proglašena je Godinom čitanja! Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju. Znanstveno je dokazano da djeca kojima se čita od male dobi razvijaju maštu, smisao za humor, kritičko razmišljanje, empatiju, aktivno slušanje, da lakše povezuju uzročno– posljedične odnose i imaju širok vokabular. Puno je različitih emocionalno- spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanje, ali jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice. Upravo zato je 2021. godina pravi trenutak za proglašavanje Godine čitanja uz slogan Čitajmo da ne ostanemo bez riječi” u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno.

Naša knjižnica također se uključila u akciju i tijekom ove godine provodit će brojne aktivnosti poticanja čitanja s ciljem razvoja kulture čitanja i čitalačke pismenosti.

U izazovu mogu sudjelovati svi učenici od 2. do 7. razreda koji vole čitati i žele pokazati svoju ljubav prema knjizi i potaknuti druge na čitanje.

Svi koji žele sudjelovati u natjecanju mogu doći u školsku knjižnicu po svoje evidencijske listiće u koje ćemo upisivati knjige koje pročitaju u 2021. godini – Godini čitanja!

Knjižničarke Sanja i Melisanda

Četvrtak, 15 Listopad 2020 19:57

Mjesec hrvatske knjige

Napisao/la

 

Mjesec hrvatske knjige počeo je 15. listopada i traje do 15. studenoga. Razlistaj se! moto je pod kojim su svi sudionici ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige pozvani da svoje programe posvete planeti Zemlji, a povodom 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje. U galeriji vam donosimo izložbu koja je izložena ispred naše školske knjižnice. 

Nedjelja, 04 Listopad 2020 13:15

Nove knjige

Napisao/la

 

U našu knjižnicu pristigle su nove knjige za lektiru. Veselimo se čitanju novih naslova! 

Nedjelja, 04 Listopad 2020 13:08

Čitateljska knjižnica

Napisao/la

 

Pridržavajući se svih epidemioloških mjera, učenici i učiteljica 3.d razreda, gostovali su u školskoj knjižnici na satu koji je održala knjižničarka Melisanda Masnica. 

Ponedjeljak, 28 Rujan 2020 19:34

Raspored lektire

Napisao/la

 

Dragi učenici, 

na sljedećim poveznicama možete pregledati raspored lektira u 2020./2021. školskoj godini: 

Popis lektire- 2020./2021. školska godina

Raspored lektire- razredna nastava

Raspored lektire- predmetna nastava

Četvrtak, 03 Rujan 2020 17:08

Virtualna knjižnica

Napisao/la

 

Dragi učenici, 

i ove školske godine pratite našu Virtualnu knjižnicu koju za vas uređuje naša knjižničarka Melisanda Masnica. Na sljedećoj poveznici možete pronaći online katalog naše knjižnice. Klikom na poveznicu, možete vidjeti koje naslove knjižnica posjeduje, novitete te je li knjiga dostupna za posudbu. 

 book

 

Ponedjeljak, 27 Travanj 2020 13:56

Virtualna knjižnica

Napisao/la

 

Stranicu naše Virtualne knjižnice možete posjetiti na sljedećoj poveznici: 

https://sites.google.com/view/knjiznica-osnovne-skole-novska/po%C4%8Detna-stranica

 

Carmel College Online Library Access – Carmel College

 

U školskoj knjižnici Osnovne škole Novska održano je Stručno vijeće knjižničara osnovnih i srednjih škola Sisačko – moslavačke županije. Tom prigodom su knjižničari naše županije mogli vidjeti kako izgleda novo ruho naše knjižnice koja je preseljena u novi prostor tijekom energetske obnove škole.

Za vrijeme cijelog Stručnog vijeća ozračje je bilo radno; nizom stručnih predavanja, zanimljivih radionica, edukativnih igara, knjižničari su međusobno razmijenili svoja radna iskustva pa je radno druženje vrlo brzo prošlo.

U stanci prije ručka, skupina od trideset i dva knjižničara Županije posjetila je Poduzetnički inkubator – Pismo u Novskoj, gdje su, uz stručno vodstvo, pregledali nove prostore za izradu i razvoj videoigara.

Nakon ručka organiziranog u školskoj knjižnici, knjižničari su sa sitnim poklonima otišli svojim kućama zadovoljni organizacijom i realizacijom Stručnog skupa na kojem su sve planirane teme uspješno realizirane, a Osnovna škola Novska je još jednom pokazala kako su gosti u njoj uvijek dobrodošli.

Četvrtak, 07 Veljača 2019 16:33

Riječ dana

Napisao/la

16.1.2019.

KLAPSKI prid. koji se odnosi na klapu, koji se može prepoznati po klapi [klapsko pjevanje karakteristično pučko skupno pjevanje dalmatinskih i primorskih klapa]

( Sandra Divić, 7.E)

 

17.1.2019.

MUHA zool. Najrašireniji leteći kukac, iz roda dvokrilava (Musca), s mnogobrojnim vrstama, od kojih je najraširenija obična muha

(Paula Santo, 8.D)

 

18.1.2019.

ZACKILJETI (ZACKILITI) pojaviti se kao slabo svjetlo, pojaviti se kao tračak svjetla, tinjati tako da se tek pojavi kao svjetlo [prije nego što svijeća ugasne, uvijek ona još jedanput očajnički zackili]; zasvijetliti, zaškiljiti

(Mateo Blažeković, 5.D)

 

21.1.2019.

MOČILO 1. mjesto na vodi gdje se moči, potaplja konoplja ili lan 2. lokal. blato, močvara

(Leon Iličić, 6.C)

 

22.1.2019.

NEOSVOJIVOST svojstvo onoga što je neosvojivo, osobina onoga koji je neosvojiv

(Lana Cota, 8.C)

 

23.1.2019.

SVENARODNI prid. 1. koji se odnosi na sav narod, u kojem sudjeluju svi koji čine narod; općenarodni 2. koji se odnosi na sve narode, u kojem sudjeluju svi narodi

(Ivan Draganić, 5.E)

 

24.1.2019.

PROBABILAN prid. 1. koji je koristan, ob. s nijansom mogućnosti da će se pokazati korisnim 2. koji je uputan , opravdan, koji treba obaviti (s pretpostavkom u dobar učinak) 3. koji je vjerojatan, moguć

( Matej Martinović, 7.D)

 

25.1.2019.

PUBLIKACIJA sve ono što se objavljuje kao tiskani tekst sa svojom tematikom (časopis, knjiga, novine i sl.) [stručna ̴, znanstvena   ̴, književna   ̴]

(Hana Basarić, 6.D)

Srijeda, 06 Veljača 2019 14:24

Riječ dana

Napisao/la

17.12.2018.

KRAVITI SE 1. odmrzavati se, odleđivati se, otapati se, otkravljivati se 2. pren. postajati u društvu ležerniji, manje ukočen, nepovjerljiv ili rezerviran

(Patrik Komljenović, 8.D)

18.12.2018.

DVOSKOK sport nadmetanje u skoku u dalj u dva skoka

(Karlo Martinović, 5.D)

19.12.2018.

RAZABRATI (što) 1. doći do jasne osjetilne predodžbe o čemu; raspoznati, razaznati (očima ili sluhom) 2. doći do jasnoće, izvjesnosti o čemu; shvatiti, razumjeti, razlučiti (o pojmovima, pojavama i sl.)

(Mihael Krunić, 7.E)

20.12.2018.

EKSKURZIJA 1. putovanje sa stručnom, kulturnom, sportskom ili zabavnom svrhom; dulji izlet [učenička ekskurzija] 2. pren. u govoru, predavanju i sl., skretanje s glavne teme, prelaženje na neku temu koja ne pripada planu izlaganja

(Lucija Šašković, 6.D)

21.12.2018.

ZAREĆI (što, se) 1. (što) zakazati, utvrditi vrijeme za što 2. (se) a. čvrsto sebi obećati da će se što učiniti ili ne činiti; zavjetovati se b. neoprezno izreći ono što je trebalo ostati prešućeno; odati se , izlanuti se

(Marko Rogulja, 7.D)

14.1.2019.

ŽUPNI prid. koji pripada, koji se odnosi na župu

( Ivan Iličić, 8.C)

15.1.2019.

MEKANO pril. 1. na mekan način 2. pren. a. tako da bude ili ostane gibljivo , elastično, opr. tvrdo b. neborbeno, neodlučno, pomirljivo, popustljivo, opr. tvrdo, grubo

(Paula Grgić, 6.C)

Ponedjeljak, 04 Veljača 2019 15:19

Riječ dana

Napisao/la

5.12.2018.

GLAVARSTVO sr jez. knjiž. 1. vodstvo, starješinstvo, usp. glavar 2. vladarska vlast monarha ili visokog plemstva

(Luka Mudri Brežni, 7.D)

 

6.12.2018.

BESTJELESNO pril. na nematerijalan način; nematerijalno, duhovno

(Lana Cota, 8.C)

 

7.12.2018.

TUŠ 1. vodena boja od čađi i pigmenata [kineski tuš, litografski tuš] 2. a. tehnika crtanja pomoću tuša b. crtež u toj tehnici 3. glazb. kratak svečani glazbeni pozdrav, ob. Ga izvedu puhački instrumenti i udaraljke 4. sport u hrvanju kraj borbe u trenutku kada hrvač zadrži svog protivnika na strunjači, položenog na obje lopatice

(Toni Cepanec, 7.E)

 

10.12.2018.

BLESARITI SE pejor. ponašati se kao blesav, praviti budalu od sebe na javnom mjestu; glumatati, gluparati se

(Patrik Štefanac, 5.D)

 

11.12.2018.

REVOLUCIONARAN prid. 1. koji se odnosi na revoluciju, koji promiče revoluciju 2. onaj koji je izvršio temeljite promjene, usp. revolucija

(Paulo Medner, 8.D)

 

12.12.2018.

DŽEPOTVORAN pridj. publ. podr. iron. koji se prikazuje kao državotvoran, a bori se samo za svoj džep (tj. za osobnu materijalnu korist)

(Lukas Antešević, 6.D)

 

13.12.2018.

HRANARINA pomoć, ob. novčana koju prima zaposlena osoba za vrijeme bolovanja, socijalno ugrožena osoba i sl.

(Gabriela Tadić, 5.E)

 

14.12.2018.

ZAUSTITI (što) početi izgovarati neku riječ, upravo početi artikulirati, htjeti što reći prvim slogom ili riječju, progovoriti (obično o samom početku ili kad je tko prekinut u govoru na samom početku) [zaustavio da nešto kaže, pa ga prekinuli]

(Ines Vojković, 6.C)

Utorak, 11 Prosinac 2018 13:10

Riječ dana

Napisao/la

 

30.11.2018.

 

LUŠTRIKA bot. biljka iz porodice svilenica, uzgaja se kao ukrasna prenjačica

(Antonija Pauk, 7.e)

 

3.12.2018.

 

KARAKTERIZIRATI 1. opisati/opisivati čiji karakter ili dati/davati čiju karakteristiku 2. biti/bivati karakterističan predstavnik čega; iskazivati, predstavljati

(Daniel Šneperger, 8.d)

 

4.12.2018.

 

PRIJATELJEVATI 1. njegovati prijateljstvo s kim, biti u trajnom prijateljstvu [oni dugo prijateljuju] 2. lijepo se slagati s kim u prijateljskim odnosima

(Ivan Katavić, 8.c)

Četvrtak, 06 Prosinac 2018 12:11

Riječ dana

Napisao/la

 

23.11.2018.

 

OZLOGLASITI razglasiti o komu ili čemu što zlo, iznijeti koga na zao glas

(Gabriel Starčević, 5.d)

 

26.11.2018.

 

MARINIRATI 1. prirediti/priređivati ribu ili kuhano meso sa solju, octom, lukom i začinima  2. staviti/stavljati namirnicu u marinadu da odleži prije kuhanja

(Filip Dujmović, 5.e)

 

27.11.2018.

 

GRAFOLOGIJA 1. vještina identificiranja osobe ili njena karaktera iz načina vođenja pera i rukom oblikovanih slova 2. stručno identificiranje rukopisa u pravne, književnopovijesne i dr. svrhe

(Lukas Antešević, 6.d)

 

28.11.2018.

 

MONSUN meteor. vjetar velikih razmjera koji zbog različitog zagrijavanja kopna i mora ima sezonski karakter: zimi puše s kopna prema oceanu, ljeti obrnuto, donosi velike kiše (ob. Na Indoneziskom oseanu)

(Lucija Kušan, 6.c)

 

29.11.2018.

 

DOSADA osjećaj praznine i nezanimljivosti izazvan ispraznošću, glupavošću, ponavljanjem događanja [razbijati dodadu; umirati od dosade]; dosadnost

(Magdalena Preksavec,. 7.d)

Utorak, 20 Studeni 2018 07:11

Riječ dana

Napisao/la

 

14.11.2018

MOTOCIKL   - lako motorno vozilo s dva (tri kod motocikala s prikolicom) kotača i s ugrađenim motorom ; motorkotač, motor

(Lucija Čevizović, 7.e)

 

15.11.2018

OKUĆITI (se) – 1. steći kuću , stan 2. opremiti kuću, stan 3. pren. Steći obitelj

(Rea Jajtić, 8. d)

 

16.11.2018.

IZVERGLATI (što) – razg. izbrbljati na brzinu, izgovoriti kao naučeno napamet, izgovoriti kao programiran, izgovoriti tekst brzo bez razmišljanja ili uživljavanja u to koliko drugi prati i razumije, ispričati nadušak, izgovoriti kao navijen, usp. odverglati, vergl, verglati

(Lukrecia Prka, 7.d)

 

19.11.2018.

NEREDOVITO - pril. na neredovit način; povremeno

(Lana Matoš, 6.c)

 

20.11.2018.

KMEK/A - buka koja se čuje i kojoj se uho izlaže kad tko kmeči

(Jan Vučić, 6.d)

 

21.11.2018.

KARABIN – 1. vojn. kratka vojnička puška 2. lov. lovačka puška ižlijebljenih cijevi za zrno (za razliku od sačmarice); karabinka

(Matea Ćosić, 5.e)

 

22.11.2018.

KLJUCATI – 1.a. (što) uzimati hranu kljunomn b. (o što) udarati kljunom; kljuvati 2. a. (koga) riječima neprestano podjarivati koga; nabadati b. (komu) stalno čime gnjaviti koga, dosađivati upornim inzistiranjem

(David Bogunović, 5.d)

 

Ponedjeljak, 19 Studeni 2018 07:52

Riječ dana

Napisao/la

07.11.2018.

PRAG1. greda (od drveta, kamena ili metala) koja leži s donje strane vrata između dovratnika 2. a. Jedna od drvenih greda koje služe kao podloga željezničkih tračnica b. jedna od greda koje služe kao podloga mosta 3. granica na kojoj se što događa [na pradu uspjeha; na pragu pobjede]

(Karlo Martinović, 5.d)

 

08.11.2018.

GRAŠAK – bot. biljka mahunarka iz porodice leptirnjača podrijetlom iz Z Azije; plod, okruglo zrnje zelene boje, upotrebljava se kao hrana

(Dora Pavić, 6.d)

 

09.11.2018.

SIGURNICA – igla koja se sastoji od oštrog dijela, zgloba i utora u koji ulazi oštri dio i tako učvršćuje ili povezuje dva dijela platna ili tkanine; učvrsnica, ziherica

(Iva Vidiček, 7.d)

 

12.11.2018.

IZVESTI - 1. vodeći (koga) učiniti da izađe, vodeći udaljiti 2. objasniti jedno iz drugoga, doći do zaključka 3. ostvariti, odigrati

(Ivan Iličić, 8.c)

 

13.11.2018

OKUĆITI (se) – 1. steći kuću , stan 2. opremiti kuću, stan 3. pren. Steći obitelj

(Rea Jajtić, 8.d)

 

Ponedjeljak, 19 Studeni 2018 07:39

Riječ dana

Napisao/la

I ove školske godine učenici predmetne nastave B smjene, učiteljice hrvatskoga jezika Željka Draganić i Mira Pejaković te knjižničarka Sanja Lozer, nastavljaju s projektom Riječ dana.

Krenimo u potragu za novim riječima! Veselimo se novim Tragačima riječi, Sakupljačima riječi, Čuvarima riječi i pobjedniku - Pamtitelju riječi.

 

29.10.2018.

KOLERIČAN – prid. Koji je nagle ćudi, nagle krvi; žučljiv, naprasit, prgav

(Leonardo Iličić, 5.e)

 

30.10.2018

LEMPRIKA – bot., v. bekovina – biljni rod, listopadno i zimzeleno grmlje ili drvo iz porodice kozokrvnica, npr. udikovina/hudikovina, šibikovina, lopočika

(Gabriel Šimičić, 7.e)

 

31.10.2018.

LITURGIČKI – prid. koji se odnosi na liturgiku, npr. liturgički priručnik

(Leda Bielić, 8.c)

 

05.11.2018.

NABAJATI (što) – reg. napričati svašta, s mnogo pretjerivanja napričati što jest i što nije

(Petra Matić, 8.d)

 

06.11.2018.

NESIGURAN – prid. 1. koji nije siguran [nesiguran u konačan ishod; rezultat je nesiguran]; neizvjestan 2. koji nije pouzdan [pomoć je nesigurna]; nepouzdan 3. koji se mijenja   [vrijeme je nesigurno]; promjenjiv, nestalan

(Patricia Dujić, 6.c)

 

Petak, 16 Studeni 2018 16:09

Interliber u Zagrebu

Napisao/la

U srijedu, 14. studenog 2018. godine, na međunarodnom sajmu knjige Interliber u Zagrebu, održana je promocija radnih bilježnica Želim znati 1 - 4, u izdanju Školske knjige, a namijenjene su učenicima razredne nastave. Autorice ovih radnih materijala iz matematike, hrvatskoga jezika te prirode i društva su učiteljice koje su na temelju svojeg dugogodišnjeg iskustva rada s učenicima, napisale vježbenice od prvog do četvrtog razreda kao pomoć učenicima u učenju, uvježbavanju i ponavljanju pojedinih nastavnih sadržaja. Unutar njih nalaze se i zadatci za samoprovjeru učenikovog znanja s repetitorijem, a odobrila ih je i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Jedna od autorica radnih bilježnica je učiteljica naše škole, Ljubica Puškaš, koja je zajedno s učiteljicom iz Zagreba, Dijanom Salaj Krašovec napisala Želim znati 1, namijenjenu učenicima prvog razreda.

Autorice su tijekom promocije govorile o ideji za nastanak ovih vježbenica, međusobnoj suradnji tijekom rada, ali i o osobnim iskustvima u radu s učenicima.

Isti dan su i knjižničarke naše škole Sanja i Melisanda bile na Županijskom stručnom vijeću knjižničara Sisačko-moslavačke županije, na kojem je knjižničarka Melisanda imala izlaganje. Županijsko stručno vijeće školskih knjižničara već se tradicionalno organizira u Zagrebu tijekom Međunarodnog sajma knjiga, a po završetku formalnog i stručnog dijela, neformalno se nastavio na Interliberu. Stoga su promociji nazočile i obje knjižničarke iz OŠ Novska, koje su svesrdno podržavale svoju kolegicu, učiteljicu Ljubicu.

 

Tekst: Melisanda Masnica

Fotografije: Melisanda Masnica i Melita Horvatek Forjan

Četvrtak, 03 Svibanj 2018 15:29

Dani medijske pismenosti u OŠ Novska

Napisao/la

Dani medijske pismenosti obilježeni su kroz nekoliko dana i u našoj školi.

U petak, 20.4.2018. učenici 8-ih razreda u školskoj knjižnici s nastavnicama Željkom Draganić, Mirom Pejaković i knjižničarkom Sanjom Lozer kroz edukativnu radionicu razgovarali su o sigurnosti djece na internetu. Usvojeno znanje i nove spoznaje kroz likovno izražavanje su prenijeli na pano i pripremili izložbu – Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje.

Želimo im i dogodine još takvih edukativnih radionica.

U utorak, 24.4.2018. sedamnaest učenika od 5. do 8. razreda B smjene, nastavnica Željka Draganić i knjižničarka Sanja Lozer posjetili su POU MAR Nova Gradiška i bili su sudionici radionice kina Tuškanac iz Zagreba pod nazivom Filmska nastava u gostima u organizaciji UNICEF-a i Agencije za elektroničke medije.

Ponovili su filmske pojmove i na edukativnim i zanimljivim kratkometražnim filmovima provjerili svoje znanje i naučili nešto novo.

Veselimo se novim radionicama sljedeće godine!

Četvrtak, 19 Travanj 2018 16:39

Dan planeta Zemlje

Napisao/la

Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje (engleski: Earth Day) obilježava se 22. travnja širom svijeta. Namjera je da ljude podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitetu životne sredine.

Stranica 1 od 3

Autobusne linije

vozni red